На Черкащині відбувся Х відкритий обласний марафон з бігу по шосе в честь «пам’яті І.Є. Чернявського»

 24.08.2016
Черкаська область

Днями за підтримки обласного ценру фізичного здоров`я населення "СПОРТ ДЛЯ ВСІХ" в м. Шполі відбувся X обласний марафон з бігу по шосе з нагоди відзначення пам’яті Івана Чернявського, Чемпіона Європи, учасника Олімпійських ігор 1956 року у м. Мельбурні. Для Шполянщини це – ювілейний, десятий марафон з бігу по шосе, за маршрутом Шпола–Скотареве–Товмач. Цьогоріч в ньому взяли участь спортсмени КЛБ "Ритм", керівник району-голова райдержадміністрації Володимир Потапенко, голова районної ради Олександр Кузуб та всі бажаючі.

Метою заходу є популяризація олімпійського та фізкультурного руху, пропаганда здорового способу життя, організація дозвілля населення.

Урочисте відкриття відбулось на міській площі Героїв Майдану. Перед початком забігу спортсменів привітали керівники району і вручили коровай. Крім того, очільник Шполянщини Володимир Потапенко, висловив щиру подяку Фредеріку Шавіні за спонсорську допомогу в проведенні пробігу.

Близько 50 осіб того дня взяли участь у марафоні. Серед них жителі району, гості з міст Умань, Черкаси, Рівне та громадяни Франції. Прийшов підтримати учасників і перший наставник І.Є.Чернявського- Зданевич Володимир Флоріанович якому цьогоріч виповнюється 90 років. Присутній на урочистій частині він поділився з учасниками марафону своїми далекими спогадами про те, як запросив Івана Чернявського на посаду інструктора по фізкультурі, і той з задоволенням погодився. Пробіг проходив за двома дистанціями 5 та 20 кілометрів. П’ять кілометрів - від села Скотареве до села Товмач. Двадцять кілометрів - від м. Шполи до с. Товмач.

Призові місця на дистанції 5 км серед чоловіків зайняли:

1 місце – Ветушко Богдан (Шпола);

2 місце – Нагорський Олександр (Шпола)

3 місце – Білецький Вячеслав (Шпола)

Серед Жінок:

1 місце – Лопатінова Оксана (Шпола)

2 місце – Самодєєва Валентина (Шпола)

3 місце – Козинець Олена (Шпола)

21 км. Чоловіки

1 місце – Ветров Дмитро (Рівне)

2 місце – Коломієць Олександр (Рівне)

3 місце – Жиленко Сергій (Черкаси)

Жінки

1 місце – Кузнецова Наталія (Черкаси)

Призерів нагородили кубками, медалями та грамотами від обласного центру фізичного здоров`я населення "СПОРТ ДЛЯ ВСІХ".Нагородження провели начальник відділу спорту Шполянської райдержадміністрації Бурлака Олександр Юрійович та голова КЛБ "Ритм" Воробйов Юрій Петрович. Не залишились без призів і інші учасники. Їх нагородили медалями та грамотами, продуктовими наборами за участь у змаганні. Нагородження відбулось в селі Товмач з хлібом – сіллю, духовим оркестром. По закінченню, всіх учасників пригостили запашною кашею.

Велика подяка голові села Сергію Ковалю, за сприянням якого не перший рік проводяться змагання.

Хочеться нагадати, що Чернявський Іван Єремійович був першим спортсменом з Шполянщини, який взяв участь у найпрестижніших змаганнях світу – Олімпійських іграх. Його рекорд на 10 000 м, який він встановив 55 років тому на Черкащині до сьогодні не перевершено. Вперше збірна тодішнього СРСР взяла участь в Олімпійських іграх у 1952 році в Гельсінкі (Фінляндія). То були ХV Олімпійські ігри. А вже у 1956 році на – XVI Олімпійських іграх, що проходили в Мельбурні (Австралія), вперше було представлено Черкащину – нашим земляком, неодноразовим чемпіоном СРСР та України.