Спортивні змагання на ХХ Міжнародному фестивалі лемківської культури “Дзвони Лемківщини”

 06.08.2019
Тернопільська область

Всеукраїнський фестиваль лемківської культури "Дзвони Лемківщини 2019" відбувся 2 - 4 серпня в урочищі «Бичова», що у Монастириському районі.

Це вже XX фестиваль «Дзвони Лемківщини», який відбувся на Тернопіллі. На фестивалі були представлені лемківські звичаї та традиції, культура та мистецтво. Гості свята насолодились лемківськими  піснями, скуштувати лемківські страви та побачити вироби народних умільців.

«Дзвони Лемківщини» відіграють велику роль у промоції Тернопільської області, як регіону, де найбільш етнічно сформовано саме лемківське середовище. І це є особливістю нашого краю. На час проведення фестивалю ”Дзвони Лемківщини” в урочищі ”Бичова” встановили  сцену з навісом, навпроти лавки для глядачів. Крім концертної програми, були організовані музейні експозиції, представлена традиційна лемківська кухня. Лемківські страви можна буде продегустувати у безлічі павільйонів. Були проведені  майстер-класи з ковальського мистецтва та гончарства. У містечку народних промислів майстри від кожного району Тернопільщини представили  свої традиційні лемківські вироби,  - це і вишиванки, і предмети побуту, і сувеніри. Також була організована дитяча зона і спортивне містечко, де протягом трьох днів відбувались  змагання з дворового футболу на майданчику “ЮКА”, армспорту, волейболу, шашок, шахів, перепилювання колоди  на швидкість, перетягування линви.

Зокрема, розповімо про дворовий футбол на майданчику ЮКА, який має круглу форму.  Завдання гри - збити футбольним м’ячем предмет, який розміщений в центрі кола.

Час  від часу  в різних країнах світу та різних куточках нашої планети було придумують велику кількість ігор, які завойовують  любов та популярність серед любителів фізичної культури і спорту.

Принциповою особливістю нових спортивних ігор є невеликі за розміром змагальні майданчики, мала кількість гравців та  прості правила.  Оригінальність правил гри полягає в тому, що потрібно вцілити не у ворота, а в ціль у вигляді циліндра висотою 20-25 см та діаметром 6-8 см. Влучити в ціль потрібно з неігрової частини майданчика – зони, діаметр якої 3м.  Майданчик  для гри у дворовий футбол круглий. В центрі цього майданчика  розмічене  коло, яке позначає  зону та є неігровою частиною майданчика.

В любительських іграх в якості ЮКИ можна використовувати будь-який предмет, який встановлюється вертикально в центрі кола   та зміщується при попаданні в нього м'ячем. “ЮКА” рахується збитою тою командою, гравець якої останній доторкнувся до м'яча.

Перемогла та команда, яка протягом гри більшу кількість разів вцілила м'ячем в ЮКУ.

Під час проведення XX фестивалю «Дзвони Лемківщини» відбулись змагання з дворового футболу майданчику ЮКА, в яких взяли участь команди чоловіків від 16 років і старші.  А перше місце виборола команда “Молодіжка”, друге місце завоював спортивний колектив “Зелені штахети”, третє місце посіла команда “Мальта”.

У змаганнях з армспорту перше місце виборов Микола Фецич, друге місце завоював Андрій Савка, третє місце посів Андрій Кохан, а нагородив переможців та призерів у цьому виді  майстер спорту з біатлону Володимир Стирчак.

Любителі волейбольних баталій завершили свої поєдинки перемогою команди із села Ковалівка, друге місце завоював спортивний колектив, в якому, окрім чоловіків,  виступала і жіноча половина людства - “Конюшина”,

третє місце  посіла команда “Вікінги”.

У змаганнях з шашок перше місце виборов Володимир Кіндрат, друге місце завоював Ждиняк Михайло, третє місце посів Андрій Павлов.

Змагання шахістів завершились перемогою Михайла Ждиняка, друге місце завоював Володимир Кіндрат, третє місце виборов Назарій Бойко.

У перепилюванні колоди на швидкість перемогу виборов спортивний колектив у складі Андрія Продана та Романа Волошина.

У перетягуванні линви   перемогу здобула команда Львівської області “Українські лемки”.

Отже, гості  фестивалю мали змогу не тільки відпочити, але й позмагатись між собою та з користю для здоров'я  провести своє дозвілля.

Змагання відбулись за сприяння управління фізичної культури та спорту Тернопільської обласної державної адміністрації та Тернопільського обласного центру фізичного здоров 'я населення “Спорт для всіх”.

Переможці та призери нагороджені грамотами, медалями та кубками управління фізичної культури та спорту Тернопільської обласної державної адміністрації та призами Тернопільського обласного центру фізичного здоров 'я населеня “Спорт для всіх”.

Організатори заходу та головний суддя змагань Марко Паньків висловлює  щиру подяку начальнику управління фізичної культури та спорту Тернопільської обласної державної адміністрації управління Віталію Степановичу Трілю за допомогу у проведенні заходу та Володимиру Ярославовичу Ванджурі  за наданий інвентар та обладнання.