Традиційні “Велосотка” та туристичний перехід з нагоди дня визволення Одеси від фашистських загарбників

 11.04.2017
Одеська область

8 квітня в Одесі одночасно відбулось декілька значущих спортивних заходів , в яких співорганізаторами була комунальна організація “Обласний центр фізичного здоров`я населення “Спорт для всіх” .

По-перше-це відома не лише в Україні, а і за її межами одеська “Велосотка” - велосипедний заїзд на 100 кілометрів по рубежам оборони у 1941 році, присвячений Дню визволення міста. В цьому році вона святкує свій 35 ювілей .

Разом з одеситами у велоралі брали участь гості з багатьох інших міст України, а також з Польщі, Молдови, Швеції, Білорусі — велоклуб “Колобок” .

Вже не перший раз приїздить до Одеси учасник з Німеччини з протезом однієї ноги, а також був хлопець з Росії з інвалідністю, що їхав на лежачому велосипеді, які разом з іншими спортсменами з обмеженими можливостями долали дистанцію.

Наймолодшому учаснику виповнилось 9 років, він дійшов до першого контрольного пункту, а з найменших хто дістався фінішу був дванадцятирічний хлопець. Його результат 7 годин 8 хвилин. Самим дорослим учасником “Сотки” став 76 - річний мешканець міста Каховки.

Велосипедистів поділили на категорії в залежності від рівня підготовки і типу байка: "Електро", "Оригінали" (саморобні велосипеди), "Профі" і "Армада" (новачки і любителі).

За результатами, першим фінішував "профі" — київлянин Олексій Касьянов, котрий на 39 секунд обійшов одесита Дмитра Нанакі з категорії "Армада".

В категорії "Електро" переміг одесит сорокатрирічний Василь Далєченко. Хоча, на “Велосотці” переможцями вважаються усі , хто подолав відстань меньш ніж за 10 годин. Їх було нагороджено медалями, а трійка найкращих - отримала грошові призи.

По-друге, теж від обелиску Невідомому матросу (парк ім. Т.Г.Шевченка) одночасно з “Велосоткою” стартував 44 туристичний перехід “100 кілометрів за 24 години по Поясу Слави”, присвячений річниці визволення Одеси від фашистських загарбників. В цьому році маршрут пролягав по південній частині оборонних рубежів. Учасники мали пройти 100-кілометрову дистанцію за добу. На контрольних пунктах їх чекали їжа, вода, гарячий чай.

Беручи до уваги те, що туристи були різного віку, тобто це – і є спорт для всіх, то була встановлена мінімальна дистанція - 15 кілометрів . Всі хто подолав її за 2 години отримали медалі. А наймужніші, подолавші 100 кілометрову відстань, серед жінок стала Олена Шевченко (Одеса)- 9годин 55 хвилин та Сергій Чебан (Одеська область) - 9 годин 50 хвилин.

Погода у цьому році виявилася не на боці учасників, шквальний лідяний вітер, дощ, але вона не змогла зупинити справжніх любителів спорту та здорового способу життя. Люди всміхались, співали, шуткували, бо Одеса — місто герой, і саме люди його роблять таким. Більш двох тисяч учасників - такий підсумок ще раз підтверджує, що саме спорт об`єднує, викликає позитивні емоції, дарує відчуття щастя.