Велоралі з нагоди Дня партизанської слави на Одещині

 25.09.2015
Одеська область

Щорічно, 22 вересня, в Україні відзначають День партизанської слави.

 

Напередодні цієї дати, 19-20 вересня «Одеський обласний центр фізичного здоров'я населення« Спорт для всіх» спільно з Центром спортивного туризму, Центром військово- патріотичного виховання провели два великих заходи з велосипедного спорту: велоралі «Партизан -74», велоралі «Жажда».

 

 

 

         19 вересня - велоралі «Партизан -74»

 

Масовий спортивний захід проведено у с.Нерубайське Біляївського району. У них взяли участь дорослі спортсмени-велосипедисти та учні Нерубайського навчально-виховного комплексу «Школи-гімназії», Одеських спеціалізованих шкіл інтернату № 3 та інтернату №5, вихованці дитячого будинку «Перлинка», а також всі бажаючі.

 

Особливим є те, що серед учасників велоралі були і сім'ї . Наприклад , наш знаменитий велоипедист Андрій Московчук, який неодноразово брав участь у велопробігу «Спорт для всіх єднає Україну» залучив до заходу 12 річного сина Андрія . Ще одна сім’я Олександра Чорноморця (теж учасник спортивних заходів «Спорту для всіх» брала участь у повному складі : дружина, донька та племінники . Як завжди, на такі спортивні заходи приїхали велосипедисти із різних областей Украни та районів Одеської області. Зокрема, гарними враженнями ділилися учасники делегації туристичного клубу «Університет» з м.Київ.

 

На урочисте відкриття спортивно-патріотичного заходу зібралося більше 400 учасників та понад півтори тисячі глядачів. З вітальним словом до них звернулися Світлана Зубрицька, директор Нерубайського навчально -виховного комплексу «Школи-гімназії», Дмитро Волошенков,   голова оргкомітету «Одеські Велоралі», депутат обласної ради, Василь Юрковський - сільський голова, Юрій Яремчук - депутат сільської ради села Нерубайське.

 

Святковий настрій створювали рок- гурт «365 по Фарінгейт» і «Дюківський парк», вокальні колективи с.Нерубайське.

 

Після урочистого відкриття заходу почалося найцікавіше, сотні любителів велоспорту змогли випробувати себе: дорослі велосипедисти у велогонці на дистанції 50 кілометрів по місцях бойової слави, а діти від двох до шістнадцяти років, брали участь в підземній велогонці в катакомбах.

 

Одним з етапів велогонки була переправа - канатна дорога. Крім того на одній з локацій обласний центр « Спорт для всіх » проводив «Веселі старти» (для велосипедистів обов’язковий етап) та для усіх бажаючих . Діти, підлітки, сім’ї , навіть, мами з дитячими колясками , більше 200 учасникків долали спортивні естафети з різними спортивними предметами.

 

На завершення спортивного свята пройшла костюмована реконструкція бою.

 

Змагальний дух відчувався на усіх етапах велоралі. Люди провели у гарному настрої з позитивними емоціями на свіжому повітрі цілий день.

 

Організатори спортивного заходу забезпечили харчування: частували усіх бажаючих солдатською кашею, чаєм та шашликами.

 

Усі учасники спортивного заходу отримали сертифікати, медалі, значки, грамоти.

 

                   20 вересня- велоралі «Жажда» в Одесі

 

 

 

Мета спортивно-масового заходу є військово -патріотичне виховання, формування, розвиток та зміцнення фізичних і спортивних здібностей, виносливості, сили, волі, виявлення найкращих спортсменів, формування здорового способу життя та активного дозвілля.

 

Велоралі «Жажда» проведена в знак шани солдатам , які ціною свого життя у страшні воєнні роки відновили водопостачання Одеситам. (всім знайомий фільм «Жажда»)

 

«Ніхто не забутий, ніщо не забуто» - ці білборди розміщені на всіх об’єктах : старт с.Великий Дальник, контрольних постах, селах, якими проїзджали велосипедисти та на фініші-меморіал памяті 411 батарея м.Одеса.

 

Відповідальне завдання спортсменів не тільки показати швідкість, але й з м.Біляївка привезти якомага більше води для дітей, вихованців дитячого будинку «Перлинка».

 

Стартували спортсмени о 10 годині на межі м.Одеса та с.Великий Дальник біля пам’ятника визволення міста. Перший кваліфікаційний фініш на швидкість на трасі біля м.Біляївка. Там спортсмени набрали хто скільки міг бутилок води та стартували , проїзджаючи місцями бойової слави с.Маяки, Петродолина , у яких теж організовані зустрічі.

 

До основного фінішу на 411 батарею м.Одеса першими прїхали:

 

Перелазний Володимир, учасник чемпіонатів світу, Європи та гранд-турів, та Всеукраїнських літніх ігор серед ветеранів ім.пам’яті М.М.Бака з велосипедного спорту у 2015 році; Парфеньонок Андрій (45 років), 50 –тирічний Жовтобрух Дмитро із велоклубу «Аркадія-«Поскот». Усі троє Одеситів привезли 15 літрів води. Серед жінок першою була Дідур Юлія.

 

На меморіалі памяті - 411 батарея м.Одеса до приїду велосипедистів з

 

Вихованцями дитячого будинку «Перлинка» і дітей інтернату № 5 та інтернату №3 і для усіх відпочиваючих у зазначеному сквері, працівники центру «Спорт для всіх» провели «Веселі старти». Символічно, що усі діти із «Перлинки» виступали у військовій формі. Почучття патріотизму переповнювало дітей під час змагань. Діти відповідально, але весело і радісно проходили естафети, конкурси. Перемогла дружба.

 

Усіх учасників спортивного заходу пригостили смачним борщем, салатами і чаєм.

 

А спортсменів нагородили сертифікатами і медалями.

 

Підводячи підсумки заходу, можна сміливо стверджувати, що прекрасний настрій, енергія, витрачені в цей день сприяли здоров'ю і. А, отже, крок до здорового способу життя зробили сотні людей.