Діти малюють спорт

 05.01.2016
Рівненська область

Спорт – це прекрасно. Красу спорту усвідомили ще древні греки на зорі європейської цивілізації. Вони ж винайшли найкращий спосіб увіковічення прекрасних миттєвостей злету сили людського тіла і духу у витворах мистецтва. Недарма спортивні сюжети є одними з головних у мистецтві Древньої Греції. Більше того, найвищою нагородою атлету тоді було втілення його спортивного подвигу у витворі мистецтва, - найвидатніших олімпійців увічнювали у скульптурах.

 

Давньою традицією єдності олімпізму і мистецтва вирішили скористатися на Рівненщині, відзначивши 25 річницю створення Національного олімпійського комітету України конкурсом дитячого малюнка на спортивно тематику. Впродовж трьох місяців його проводили серед учнів навчальних закладів комунальний заклад «Обласний центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» Рівненської обласної ради та Відділення НОК України в Рівненській області.

 

Конкурс проводився у трьох вікових категоріях: серед учнів 1-4 - х; 5-9 - х; 10-11 - х класів. Організатори не надто обмежували авторів у виборі тем і сюжетів робіт, головне, щоб вони стосувалися Олімпійського руху, відображали спорт в усіх його проявах, або ж активне дозвілля. Жодних обмежень не було також у техніці, методах та засобах виконання малюнків. В результаті вони отримали неабияке розмаїття творчого доробку дітей. Тут, і живописні роботи, виконані аквареллю, гуашшю, кольоровими олівцями та фламастерами, і графіка, і ще хтозна яка мистецька техніка, розібратися у котрій без спеціаліста годі…

 

Що ж до сюжетів, то, напевне, жоден вид спорту не залишився по за увагою юних художників. Невичерпна фантазія дітей змусила займатися спортом людей, тварин, казкових героїв, персонажів мультфільмів і ще якихось неймовірних вигаданих істот.

 

Члени журі конкурсу отримали неабияке естетичне задоволення, переглядаючи майже 300 малюнків, що надійшли з різних куточків Рівненщини. Разом з тим перед ними стояло складне завдання – вибрати серед цього веселкового розмаїття барв роботи гідні відзначення. Проте, конкурсна комісія таки впоралася з цим завданням, спираючись на критерії оцінювання, виписані у положенні про проведення конкурсу. Насамперед бралася до уваги ступінь самостійності автора у виборі теми та сюжету і виконанні роботи. Оцінювалися також актуальність та повнота розкриття теми, творчий підхід та оригінальність оформлення, рівень володіння технікою виконання.

 

На жаль, багато яскравих та досить майстерно виконаних робіт були одразу відсіяні, оскільки виявилися копіями з оригіналів. Не знайшли схвалення журі й малюнки, сюжети яких були явно запозиченні. Натомість серед фаворитів опинилися роботи, які відображали реальні життєві ситуації, або ж, очевидно, були навіяні фантазією авторів.

 

Отож, переможцями та призерами стали:

 

I категорія - 1-4 класи:

- 1 місце – Даниїл Бабчанік (учень 1-Б класу Рівненського НВК "Колегіум");

- 2 місце – Софія Макаренко (учениця 4-Г класу Сарненської ЗОШ № 5 І ст. Сарненської районної ради) та Максим Дикса (учень 4-В класу Дубенської ЗОШ І-ІІІ ст. № 6);

- 3 місце – Каріна Кравчук (учениця 3 класу Красносільського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. – ДНЗ Володимирецької районної ради) та Іван Демчук (учень 3-А класу Рівненського НВК "Колегіум").

ІІ категорія – 5-9 класи:

- 1 місце – Аляна Богдан (учениця Рівненської державної дитячої художньої школи);

- 2 місце – Назар Мандзюк (учень 6-А класу Радивилівського НВК «Школа № 1 - гімназія» Радивилівської районної ради) та Назар Богданець (учень 5 класу Будівської ЗОШ І-ІІ ст. Рокитнівської районної ради);

- 3 місце – Софія Кирик (учениця 7-А класу Дубенської ЗОШ І-ІІІ ст. №1) та Ірина Кирилович (учениця 7 класу Томашгородської ЗОШ І-ІІ ст. №3 Рокитнівської районної ради).

ІІІ категорія – 10-11 класи:

 

- 1 місце - Юлія Євтух (учениця 10 класу Дубенської ЗОШ І-ІІІ ст. №1);

 

- 2 місце – Інна Кокора (учениця 11-А класу Великовербченської ЗОШ І-ІІІ ст. Сарненської районної ради);

 

- 3 місце – Валентина Сьомак (учениця 10 класу Пляшевської ЗОШ І-ІІІ ст. Радивилівської районної ради).

 

Переможці та призери у кожній віковій категорії відзначені медалями і дипломами КЗ «ОЦФЗН «Спорт для всіх» та призами Відділення НОК України в Рівненській області. Троє учнів рівненських шкіл вже отримали свої нагороди під час проведення звітно-виборної Асамблеї Відділення НОК України у Рівненській області. Учасники Асамблеї мали можливість ознайомитися з роботами переможців та призерів конкурсу на спеціально влаштованій з цієї нагоди виставки. Інші переможці та призеру конкурсу отримають нагороди під час проведення спортивно-масових та інших заходів у місцях їхнього проживання.