«Олімпійський урок» з неолімпійських видів спорту пройшов у Рівненському НВК «Колегіум»

 18.05.2015
Рівненська область

Він був присвячений спідвею та мотокросу. Розповісти учням молодших класів про ці види спорту прийшли ветеран рівненського спідвею Анатолій Жабчик, наймолодший представник легендарної спідвейної династії Трофимових 15-річний Віктор, молоді гонщики спідвеїст Назар Федорчук і мотокросмен Василь Данилюк та автор програми «Авто Мото Ревю» на телеканалі «Рівне 1» Василь Головня.

Спортсмени принесли з собою свої трофеї – медалі і кубки, спортивне спорядження, а також доправили сюди справжні спідвейний та мотокросовий мотоцикли. Тож, ще до початку уроку дітлахи мали можливість все це роздивитися та взяти автографи у гостей.

Урок розпочався з перегляду короткометражного фільму, знятого громадською організацією «Клуб вболівальників рівненського спідвею», яку очолює Василь Головня. З нього діти дізналися про славну історію рівненського спідвею, який півстоліття був однією з головних спортивних візитівок Рівного, сучасне становище цього виду спорту та про зусилля ентузіастів, спрямовані на його відродження.

Потім гості розповіли про своє захоплення мотоспортом, особливості кожного з його видів. Учні отримали багато цікавої інформації. Вони дізналися, що їх рідне місто одне з чотирьох в Україні, де є мототрек, що свого часу тут базувалася збірна Радянського Союзу зі спідвею, кістяк якої складали рівненські спортсмени. Діти тепер знають чим відрізняються мотоцикли для спідвею і мотокросу, мають уявлення про особливості їзди на них. Та, найголовніше, вони переконалися, що мотоспортом займаються справді сильні на мужні люди, які мріють завжди бути першими, не бояться падати і вміють підводитися. Бо, як зазначив один з гостей, хто не падає, той не піднімається.

Гостям довелося відповісти на численні запитання учнів, допитливості яких, здавалося, не буде краю. Їх цікавили і потужність двигунів, і вага та максимальна швидкість мотоциклів, і що їдять спортсмени…

Проте урок закінчився, і головним його підсумком, думається, є очевидне пробудження у багатьох дітей інтересу до мотоспорту. На згадку про нього вони подарували гостям пам’ятні медалі з емблемою «Колегіуму».

Проведенням такого, без перебільшення, чудового уроку цей навчальний заклад підтвердив свою традиційну відданість пропаганді спорту серед своїх вихованців. А вчитель фізичного виховання Олег Левенець черговий раз продемонстрував, що наполегливість і творчий підхід до справи обов’язково дають хороший результат.