«Поліська Січ» на Рівненщині

 23.06.2016
Рівненська область

18 - 20 червня 2016 року в Березнівському районі Рівненської області відбулися триденні аматорські велоперегони «Поліська Січ». Марафон був присвячений 75-тій річниці заснування «Олевської республіки» і бойового шляху УПА «Поліської січі» під командуванням Тараса Бульби-Боровця.

Організатори проклали маршрут довжиною в 330 кілометрів, котрий протягом трьох днів долали велосипедисти в категоріях «Спорт» та «Туризм». В першій категорії змагалися більш досвідчені учасники, котрі боролися не тільки з кілометражем, а й один з одним. Спортсмени з категорії «Туризм» основною ціллю для себе ставили не перемогти інших учасників, а отримати задоволення від мандрівки мальовничими місцями Полісся.

Захід на Рівненщині був проведений вперше і на меті мав розвиток велосипедного туризму серед широких верств населення, пропагування ідеї здорового способу життя, розвиток місцевого зеленого туризму і популяризацію екологічно чистого виду транспорту.

Участь в заході взяли велосипедисти з Київської, Львівської, Дніпропетровської, Донецької, Рівненської, Одеської, Хмельницької, Волинської, Черкаської, Миколаївської, Житомирської, Харківської, Закарпатської і Запорізької областей. Наймолодшому учаснику ледве виповнилося 11 років, а найстаршому - вже за 60.

Організаторами марафону були комунальний заклад «Обласний центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» Рівненської обласної ради, управління культури і туризму Рівненської облдержадміністрації, Спілка велосипедистів Рівного та їх партнери: магазин велозапчастин та веломайстерня «Рівело», Туристично-краєзнавчий клуб "УРАЙ", МТБ клуб м. Рівне «Градієнт», ГО «Поліська Січ», велосипедний магазин «Велокиїв», ІЦ «Майдан моніторинг» та громадська ініціатива «Тур вихідного дня».

Перший день марафону стартував з міста Рівного і закінчився в місті Березне. Протягом маршруту всі учасники мали можливість робити зупинки, перепочивати і оглядати цікаві місця. На фініші спортсменів чекала вечеря. Після вечері усі бажаючі взялися за активне дозвілля - грали в волейбол, таке дозвілля зацікавило переважно волонтерів.

Другий день розпочався бадьоро і піднесено, адже попереду на учасників чекало більше 200 кілометрів дороги. Стартували учасники в День міста Березного. На старті велосипедистів привітав виконуючий обов’язки голови Березнівської РДА Віктор Партак і начальник відділу молоді та спорту управління освіти, молоді та спорту Березнівської РДА Василь Ящук. Попри таку немаленьку відстань, фінішу дісталися всі без виключення, а дехто по досягненню фінішу в селі Маринин навіть черговий раз взявся за заняття спортом. Найактивніші учасники грали в бадмінтон і кидали фрізбі. Після активного дня на спортсменів чекала вечеря – фірмовий плов від кухарів та одного з велосипедистів. Посмакувавши вечерею, усіх учасників очікував приємний сюрприз у вигляді лотереї, під час якої кожен міг виграти цінні призи від організаторів заходу. Вечір був насиченим приємними подіями, найменш виснажені учасники мали змогу побачити світлини на мультимедійному проекторі, які вони зробили під час руху першого дня.

На третій день спортсмени були достатньо стомленими, бо за спиною вже було більше 200 кілометрів, але щасливими, бо попереду ще чекало близько сотні. Фінальний ривок завершився на Пагорбі Слави в Рівному, де на всіх чекало нагородження переможців, вручення сувенірів і нагород від організаторів марафону.

Колону зі спортсменами протягом усіх трьох днів супроводжували два лікарі, котрі були готові в будь-який момент надати першу невідкладну допомогу.

Одним з місць, котре відвідали учасники марафону, був Губківський замок. Там вони зробили коротку зупинку для того, щоб відпочити і зробити декілька фото. Біля підніжжя вони зустрілися з волонтерами та організаторами марафону, котрі їхали автобусом і також виявили бажання побачити цікаву місцину на Березнівщині.

За підсумками трьох днів тріумфатором марафону став Щербацький Андрій (м. Київ), друге місце посів Кохан Антон (м. Київ), а бронзові нагороди дісталися Соколову Дмитру (м. Одеса). Всі вони були нагороджені дизайнерськими кубками арт-студії Романа Велігурського, а кожен учасник, волонтер та організатор отримав на згадку пам’ятний бафф з логотипами організаторів та партнерів.