Скандинавська ходьба та її користь

 15.05.2020
Рівненська область

Всесвітній день скандинавської ходьби відзначається щороку в третю суботу травня. Вона набула широкої популярності в кінці XX століття в Скандинавії, через що і має таку назву. Історія скандинавської ходьби бере свій початок з давніх часів, де паломники, вівчарі чи інші використовували палиці як опору. В медицині цю техніку почали застосовувати як лікувальну фізкультуру з минулого століття.

Також відкривачами цього напряму вважають професійних лижників Фінляндії. В 40-х роках минулого століття вони розробили методику, яка була покликана допомогти залишатися в формі в періоди між сніговими сезонами. Висока ефективність обумовила подальше використання методу в лікувальній фізкультурі і техніках реабілітації людей з травмами хребта. А популярність прийшла до фінської ходьби в середині 90-х, коли вперше представили спеціалізовані палиці. 

Після фінів використовувати палиці почали шведські та норвезькі лижники, а згодом цей спосіб тренування підхопили Швейцарія, Австрія, Німеччина. Далі біг і ходьбу з палицями почали використовувати не тільки професійні лижники, а й просто любителі активного відпочинку та здорового способу життя. Тепер скандинавська ходьба набирає популярність в США, Австралії, Новій Зеландії, Японії та інших країнах.

В Україні скандинавська ходьба як вид фізичного навантаження з’явилася порівняно недавно, проте з кожним роком набуває дедалі більшого поширення й популярності. Для залучення до занять вже створюються клуби скандинавської ходьби. Першу в Україні Школу оздоровчої скандинавської ходьби було засновано в м. Дніпрі 2010 року. У 2013 р. розпочав свою діяльність клуб «Let’s Go» в Харкові. Того ж року в Трускавці відкрився перший в Україні парк скандинавської ходьби. А з 2018 року функціонує громадська організація «Українська федерація Скандинавської ходьби».

Для скандинавської ходьби використовуються спеціальні розсувні палки, які легко підганяються під зріст людини. Не менш важливо, що у них є ефект «антишок». Це пружина, яка під час зіткнення із землею допомагає амортизувати удар. І таким чином унеможливлює велике ударне навантаження на руки. З палицями можна подолати більшу відстань, ніж при звичайній ходьбі. Це допомагає спалити побільше калорій і швидше схуднути. Лікарі рекомендують скандинавську ходьбу людям похилого віку, які мають артрози, артрити.

Під час ходьби з палицями задіяні практично всі м’язи верхньої частини корпусу, які майже не використовуються протягом дня (хоча б при звичайній ходьбі). Зокрема, плечового поясу, спини, пресу, грудей тощо. Цей вид фізкультури підвищує витривалість, що необхідно людям із проблемами здоров`я та професійним спортсменам. Повертає рухливість і повноцінне життя після травм опорно-рухового апарату.

Унікальність методу полягає також у тому, що під час занять хребет і колінні суглоби отримують мінімальне навантаження. Завдяки цьому скандинавська ходьба підходить для літніх людей в якості щоденного фітнесу та людям із граничним перевищенням ваги, яким заборонені активні фізичні вправи. Скандинавську ходьбу рекомендують, якщо не хочеться відвідувати тренажерні зали. Невипадково її називають «спортом ледачих», адже займатися за методикою досить просто. Лікарі радять cкандинавську ходьбу в якості профілактики серцево-судинних хвороб, інсультів, інфарктів. За її допомогою можна профілактувати й другий етап розвитку цукрового діабету.

В Рівному такий вид рухової активності також набирає популярності, а кількість її шанувальників стрімко зростає. Зокрема, людей зі спеціальними палицями можна побачити в парках, скверах або просто на вулиці. Навіть більше, вони беруть участь у  Всесвітньому дні ходьби, який традиційно проводиться на Рівненщині щороку на початку жовтня.

Сподіваємося, що така активність рівнян скоро може перерости у створення громадської організації чи обласної федерації з скандинавської ходьби.