Стрільбу з лука пропагувала «Розминка від чемпіона» серед школярів Дубровицького району

 09.10.2015
Рівненська область

На урок фізкультури до них завітав майстер спорту України з цього виду спорту Іван Мазепа. Разом з працівниками комунального закладу «Обласний центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» Рівненської обласної ради він провів тут черговий тур спортивно-масового заходу «Розминка від чемпіона», який проходить зараз у школах поліських районів Рівненщини.

Щоб зустрітися з гостем, у спортзалі зібралися всі учні, окрім початкових класів. Думається, жоден з них не пожалкував з цього приводу, адже спілкування видалася цікавим і змістовним. Діти дізналися багато нового про стрільбу з лука – вид спорту, який вони хіба-що зрідка бачили по телевізору. Тож, легко уявити з яким захопленням сільські підлітки роздивлялися справжній сучасний спортивний лук і раділи можливості взяти його до рук.

Тим більше, що їх інтерес був підігрітий розповідями Івана Мазепи про те, як впродовж століть лук зі знаряддя мисливства та війни перетворився на засіб спортивної боротьби, що зберігає найдавніші традиції людства. Прагнення людей до досконалості перетворило його на складну конструкцію, що поєднує у собі віковий досвід і найновітніші досягнення техніки і науки.

Проте, як і в давнину влучний постріл залежить насамперед від лучника. Щоб досягти успіху, він повинен завжди бути у добрій фізичній формі, зокрема, мати розвинуті м’язи плечового пояса. Тому інтенсивна розминка яку спортсмен провів з учнями, була акцентована саме на цьому.

Ще школярі дізналися про історію становлення стрільби з лука, як виду спорту, його розвиток в Україні і, зокрема, на Рівненщині. Тож, не дивно, що серед них було чимало охочих й самим спробувати влучити у ціль з тренувального лука. Виявилося, що одразу зробити це нелегко. Івану Мазепі довелося терпляче показувати і роз’яснювати основні прийоми поводження з луком не лише учням, а й педагогам Миляцької школи, які теж захотіли відчути себе робінгудами. Для нього це – звична справа, адже він очолює відділення стрільби з лука дитячо-юнацької спортивної школи у сусідньому Сарненському районі і всіляко намагається популяризувати цей вид спорту на Рівненському Поліссі.

Коли всі охочі настрілялися з лука, настала черга для фотосесії. Вона стала чи не найтривалішою частиною заходу, адже сфотографуватися, озброївшись луком, хотіли всі.

Кращим спортсменам Миляцької школи Іван Мазепа вручив подарунки від Відділення НОК України у Рівненській області.

Наступний тур «Розминки від чемпіона» пройде у школі села Кідри Володимирецького району.