Пішохідний та водний туризм на Тернопільщині

 13.05.2016
Тернопільська область

Спортивний азарт і жага перемог загострюється навесні, коли природа прокидається та наповнюється барвами та ароматами.

Саме у царство комах, протоптаних стежок, голосистих птахів та бурхливих струмків злітаються сильні духом діти, щоб зрівнятися між собою у туристичних навичках, накопичених за цілий рік.

Цьогоріч щоб провести 46 Чемпіонат області зі спортивного туризму серед юнаків з виду пішохідний туризм 2016 року та ІІ-й Чемпіонат Тернопільщини 2016 року серед юнаків зі спортивного туризму з виду водний туризм в рамках Всеукраїнських масових спортивних заходів «Спорт для всіх в парках і скверах», (присвячені В’ячеславу Будзиновському галицькому українському політику, публіцисту, історику), до себе поманили терени Тернопільського району, урочище Смолянка на околиці села Застав’є та р.Гнізна.

Весняна пора, із своїми примхами, була гарною попутницею у випробуваннях для юних туристів.

Три дні змагального темпу загострювали бойовий дух і додавали наснаги. 6 травня, відразу після спільного відкриття двох Чемпіонатів змагань, учасникам довелося одягати страхувальні системи та муфтувати карабіни, збирати розкладні човни (байдарки) і катамарани щоб поборотися на «смузі перешкод, особистій», (пішохідного Чемпіонату) та дистанції «спринт» (водного Чемпіонату).

Найкращі результати на пішохідній дистанції показали: серед юнаків Скальський Юрій (м. Почаїв Кременецького району, І місце); Клачинський Олег (с.Великі Бірки Тернопільського району, ІІ місце); Хавалко В’ячеслав (Козівського району, ІІІ місце);серед дівчат Гончар Анастасія (с.Великі Бірки Тернопільського району, І місце); Калабай Анастасія (м.Тернопіль, ІІ місце); Семеляк Олександра (м.Тернопіль, ІІІ місце).

Найкращий загальнокомандний результат виборола команда м. Тернополя, відповідно Кременецького і Тернопільського райони здобули ІІ і ІІІ місця.

На водній дистанції «спринт» місця розподілилися у наступному порядку:

у класі суден байдарки І місце виборола команда Бучацького району, Збаразького району і м.Тернополя здобули ІІ і ІІІ місця;

у класі суден катамаран (двійка) І місце виборола команда Збаразького району, м. Тернопіль та Заліщицький район здобули ІІ і ІІІ місця.

Наступного дня на короткій дистанції «смуга-перешкод» (пішохідного Чемпіонату) учасники виступали командами, відповідно до району, який представляли. Приємно втішила команда м.Тернополя, що показала найкращий результат. На другому місці в турнірній таблиці опинилася команда Теребовлянського районного центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді у смт. Микулинці, на третьому – м. Почаєва Кременецького району.

У цей час учасники водного Чемпіонату демонстрували свою вмілість на дистанції «слалом» долаючи напористу течію р.Гнізна маневруючи між штучно створеними воротами.

Найкращий результат виборола команда: у класі суден байдарки І місце Бучацького району, відповідно ІІ і ІІІ місця здобули команди Збаразького і м. Тернополя;

у класі суден катамарани (двійка) І місце Збаразького району, відповідно ІІ і ІІІ місця здобули команди Монастириського і Бучацького районів.

Відновивши сили, на туристів-спортсменів чекав ще один змагальний день, бо попереду учасників пішохідного Чемпіонату була довга командна дистанція «крос-похід» із масовим стартом, та з переможною радістю фінішну стрічку першими перетнула команда м. Почаєва Кременецького району, першу трійку замкнули м. Тернопіль і Зборівський райони.

Учасники Чемпіонату з водного туризму показували свої вміння на дистанції «рятувальні роботи» у класі суден катамаран (четвірка). Найкращий результат виборола команда Бучацького району, відповідно ІІ і ІІІ місця

м. Тернополя та Збаразького району.

Окрім того організатори змагань Тернопільський обласний комунальний центр туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді (директор Оксана Пшенична), подбали і про творчий розвиток та дозвілля учасників – відбувалися конкурс «юних топографів-геодезистів» і «кращий каякер».

Неділя – славне свято, День матері, не прошов непоміченим. Громада сіл Баворів і Застав’є організували урочистості, (конценрт), на який запросили і туристів-спортсменів. Славна мить торжества, пошани матерям створила урочистий настрій для учасників змагань.

День закриття – незначна прохолода і краплі дощу не затьмарили святковий настрій урочистої миті.

Почесне звання переможців 46 Чемпіонату області зі спортивного туризму серед юнаків з виду пішохідний туризм здобули команди: м. Тернополя (керівник-тренер Сергій Борщ), м.Почаєва Кременецького району (керівник-тренер Юрій Бельков), Теребовлянського району (керівник-тренер Андрій Капуста), що посіли відповідно I. II і III загальнокомандні місця.

Переможцями і призерами ІІ-го водного Чемпіонату серед юнаків стали команди: Збаразького району (керівник-тренер Ігор Попович), Бучацького району (керівники-тренер Ірина Гуцул), м.Тернополя (керівники-тренер Катерина Білоус «Центр творчості дітей та юнацтва»), що посіли відповідно I. II і III загально-командні місця.

Однозначно, що лише за умови наявності меценатів та відповідального ставлення установ-організаторів, яким і належить висловити особливу подяку, захід був проведений на високому рівні.

Особливу вдячність необхідно сказати: директору Тернопільського обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» Володимиру Ванджурі, директору Баворівської ЗОШ І-ІІІ ст. Миколі Костику, директору ТОВ «Галичина Ласунка» Мирославу Білику, голові Великогаївської сільської ради Тернопільського району Олегу Кохману, лісничому Микулинецького лісництва Богдану Косінському, заступнику начальника районної поліції, майору Анатолію Стельмащуку.

Нехай туристські стежки, наполегливість, здоровий спосіб життя сприяють новим зустрічам юних мандрівників та вдалим стартам на спортивно-туристських дистанціях.