Розвантажувальна гімнастика “Доторкнись до мережі” у м. Скалат

 03.09.2019
Тернопільська область

У місті Скалат провели розвантажувальну гімнастику “Доторкнись до мережі” в рамках  реалізації  Національної стратегії  з оздоровчої рухової активності “Рухова активність – здоровий спосіб життя – здорова нація”

Скалатським комунальним центром фізичного здоров 'я населення “Спорт для всіх”, що на Тернопільщині,   з серпня по вересень цього року проводиться розвантажувальна гімнастика в рамках місцевої ініціативи Скалатської об'єднаної територіальної громади “Доторкнись до мережі”,  що реалізується в рамках програми “Децентралізація приносить кращі результати та ефективність” (DOBRE), що виконується міжнародною організацією Глобал Комьюнітіз (Global Communities).

31 серпня та 1 вересня 2019 року двадцять людей старшого віку у селі Скалат  Підволочиського району, що на Тернопільщині, вчились виконувати вправи для  розвантаження  очей та м'язів спини. А ми хочемо надати вам наступні рекомендації щодо здорового способу життя.    

Навіть  якщо ви регулярно відвідуєте тренажерний зал, або бігаєте в парку по 30 хв. 3-4 рази на тиждень, але ведете сидячий спосіб життя – для доброго здоров’я цього замало. Спеціалісти радять не тільки займатись оздоровчим спортом, але якомога менше сидіти в інший час. Недостатній рух приводить до ожиріння, діабету другого типу, хворобам серцево-судинної системи. Фізичні вправи допомагають людям підтримувати здоров’я і швидко відновлюватись після захворювань, але позитивний ефект пропадає, як тільки заняття закінчуються.

Якщо ви працівник розумової праці,  можете виконати гімнастику на роботі, яку ваші співробітники навіть не помітять:

  1. Вдихніть на повні груди 3 рази.
  2. Енергійно розітріть вуха, спочатку в горизонтальному напрямі, а потім у вертикальному.
  3. Розітріть щоки.
  4. Потріть крила носа.
  5. Промасажуйте потилицю.
  6. Декілька разів легко проведіть пальцями вздовж брів.
  7. Легенько промасажуйте все обличчя обома руками.
  8. Склавши долоні, підніміть їх на висоту обличчя, пальцями лівої руки обхопіть кінчики пальців правої руки, потім змініть положення рук.
  9. Складіть долоні перед грудьми, розведіть пальці, міцно притискаючи долоні одна до одної, натискаючи, пружиньте пальцями.
  10. Промасажуйте кожен палець окремо.
  11. Встаньте, походіть, потягніться двома руками доверху, вдихніть,опустіть руки, видих.
  12. Декілька разів присядьте, виконайте декілька поворотів тулуба вправо,вліво. Пострибайте на місці на носочках, руки на поясі.

Якщо ви зупините свою трудову діяльність на 5-10 хв.  і виконаєте декілька вправ, ні в одного начальника це не викличе негативної реакції, а ви - збережете своє здоров’я.

Люди, які займаються канцелярською роботою, повинні робити  5-хвилинну перерву через 2 години після початку роботи і дві 5-хвилинних перерви в другій половині робочого дня: через 1,5 години після обіду і ще через годину.

При тяжкій фізичній праці слід робити перерви  по 10-15 хв. через кожні 1,5 години в першій половині робочого дня і 10-15 – хвилині перерви через кожну годину – в другій половині робочого дня. При роботі на станках  доцільно робити 5-хвилинну перерву через 2 години після початку роботи і таку ж перерву в другій половині робочого дня – через 1,5 години після обіду.

Швейцарські вчені провели дослідження, в якому взяли участь 209 чоловік, які перенесли сердечний напад. Фізична активність після серцевого нападу, як правило, є профілактикою загострень. Спеціалісти хотіли зрозуміти, що робиться зі станом кровоносних судин, якщо займатись фізичними вправами, а потім перестати їх виконувати. На протязі чотирьох тижнів добровольці займались аеробікою, силовими та іншими вправами. Потім в учасників перевірили стан кровоносних судин. Виявилось, що вони були в кращому стані, ніж до фізичних навантажень. Після цього деяких пацієнтів попросили на деякий час перервати заняття фізичними вправами. В результаті перевірки судин через місяць виявилось, що весь позитивний ефект пропав і судини прийшли в той стан, що був до занять фізичною культурою.

Профілактика повторних приступів найбільш необхідна хворим ішемічною хворобою серця, і фізичні вправи у цьому грають важливу роль.

Отже, щоб досягнути реальних результатів, фізичними  вправами потрібно займатись постійно.

Ми сподіваємось, що ви використовуватиме наступні рекомендації у щоденному житті.

Всі учасники у Скалаті  нагороджені призами Тернопільського обласного центру фізичного здоров 'я населення “Спорт для всіх” з логотипом “Спорт для всіх”.

Вищезгаданий захід відбувається  щонеділі протягом серпня у селах Скалатської об'єднаної територіальної громади. Він проходить  в рамках  реалізації Національної стратегії з оздоровчої рухової активності в Україні на період до 2025 року «Рухова активність – здоровий спосіб життя – здорова нація».