Спортивно-таємнича велоніч у Білій

 25.08.2015
Тернопільська область

У ніч із суботи на неділю, 15-16 серпня, у селі Біла Чортківського району пройшло незвичне для місцевих жителів спортивне дійство – велоперегони «Біла ніч». Стартовою поляною веломарафону стала розлога галявина на одній із найстаріших вулиць Білої Скалці, а сама траса змагань довжиною у 6,5 км пролягла через прилеглу лісову місцевість.

 

Організатором велоперегонів «Біла ніч» став Чортківський велосипедний клуб «Каденс», який не вперше займається проведення подібних заходів. Також, значну підтримку для проведення заходу надав Білівський сільський голова Володимир Шматько, районний центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», відділ у справах молоді та спорту та працівники Білецького лісництва. Оригінальні ковані кубки для призерів надав власник козацької кузні «ВІГО» (м. Тернопіль), приватний підприємець Іван Блаженко.

 

Окреме спасибі варто висловити мешканцям села Мандзію Богдану, Вівчарику Петру, Гевку Роману та іншим, які допомагали провести свято на належному рівні.

 

Та не тільки місцевих любителів екстримального велоспорту об’єднали навколо бажання перемоги дані змагання. Крім багатьох чортківських та одного білецького велосипедиста Віктора Ільчишина спортсмени з Косова, Коломиї, Чернівців та Івано-Франківська також взяли участь у гонці та з непомірним спортивним ентузіазмом виборювали першість. Загалом за звання найкращого велогонщика у чотирьох категоріях: «Аматори», «Аматори 30+», «Еліта» та «Жінки», змагалися 42 спортсмени.

 

Хоча марафон і стартував об одинадцятій вечора, та вже близько 18.00 год на галявині було велелюдно. Для комфорту вболівальників та учасників змагань на території галявини були розташовані дерев’яні столики та лавки, розкладений намет. Футбольні фанати мали змогу переглянути матч «Карпати-Динамо», який транслювався на плазмовому екрані, а від голоду та спраги усіх охочих рятували намет з їжею і напоями від місцевого кафе та польова кухня. Засумувати не давали Копичинецькі козаки, які

 

демонстрували унікальну техніку володіння шаблею, запускали у небо салюти, вигравали на барабанах та пригощали всіх охочих смачним кулішем.

 

Без Божого благословення у Білій не минають жодні важливі події. Перед початком заходу всечесні отці, настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці о. Богдан Верхомій та настоятель храму Воздвиження Чесного Хреста о. Володимир Заболотний відправили молебень біля каплиці Святої Богородиці. Священики разом з усіма присутніми помолилися за Україну, воїнів АТО та щасливе проведення велогонок.

 

Після 4-х годин та майже 10-ти кіл виснажливої їзди були визначені переможці у кожній із категорій. Неможливість помилитися у підбитті підсумків гарантувала електронна  система хронометражу. Згідно цій системі кожен учасник маючи при собі електронний чіп повинен був зчитати інформацію з нього в зчитуючому пристрої на контрольно-пропускному пункті.

 

За цим не забарилася і церемонія нагородження. Унікальні грамоти з рук сільського голови Володимира Шматька та директора РЦ ФЗН «Спорт для всіх» Віктора Нагірного отримали не тільки всі учасники, а ще й волонтери, які допомагали при підготовці до велогонок та організатори. Та все ж найцікавішим та найхвилюючим моментом заходу стало нагородження призерів. Отож, результати велогонок розподілилися наступним  чином: категорія «Еліта»: 1 місце – Страшецький Петро (м. Коломия), 2 місце – Бойчук Роман (м. Коломия), 3 місце – Гоменюк Сергій (м. Чернівці); категорія «Жінки»: 1 місце – Бойко Любов (м. Чернівці); 2 місце – Винявська Ірина (м. Івано-Франківськ); 3 місце - Грицько Євдокія (м. Чернівці); категорія  «Аматори»: 1 місце - Тимуляк Олександр (м. Коломия), 2 місце - РастригінДаніел (м. Коломия), 3 місце - Груб’як Іван; категорія «Аматори 30+»: 1 місце Крицкалюк Володимир; 2 місце – Скробач Микола; 3 місце – Равлик Тарас.

 

Приємні враження від насиченої велоночі залишилися як у вболівальників, так і в учасників та організаторів дійства. І хоча прохолодний

 

серпневий ранок під кінець заходу заколисував стомлених велогонщиків та учасників свята, проте усмішка не сходила з їхніх облич. Спортивні змагання на один день об’єднали різних людей не тільки з одного села, але й цілого Заходу України під гаслом здоров’я та спорту. А значить, заради цього варто проводити ще більше подібних заходів. То що, до зустрічі на наступних велоперегонах у Білій?