Весна скликає юних спортсменів – туристів

 13.05.2015
Тернопільська область

Спортивний азарт і жага перемог загострюється навесні, коли природа прокидається та наповнюється барвами та ароматами.

Саме у царство комах, протоптаних стежок, голосистих птахів та бурхливих струмків злітаються сильні духом діти, щоб зрівнятися між собою у туристичних навичках, накопичених за цілий рік.

Цьогоріч щоб провести обласні змагання серед школярів з виду „Пішохідний туризм” 2015 року та з виду „Велосипедний туризм”, присвячених Року повстанської звитяги юних туристів до себе поманила Кременеччина.

„Пішохідники” змагалися на околиці м. Кременець урочище «Гниле озеро», територія національного природного парку «Кременецькі гори», а наметовий табір було розташовано на території навчально-спортивної бази олімпійської підготовки «Кременець» Кременецької ДЮСШ «Колос» з санного спорту. У той самий час велосипедисти демонстрували свою спритність на теренах лісового угіддя «Заріччя», пд. сх. околиця с. Великі Бережці.

Три дні змагань загострювали бойовий дух і додавали наснаги. 7 травня, відразу після відкриттів двох Чемпіонатів змагань, учасникам довелося одягати страхувальні системи та муфтувати карабіни, підпомповувати колеса щоб поборотися на «командній смузі перешкод» (пішохідного Чемпіонату) та комплексній дистанції «велокрос, тріал, фігурне водіння велосипедом» (велосипедного Чемпіонату).

На „смузі перешкод„ пішохідного Чемпіонату учасники виступали командами, відповідно до району, який представляли. Приємно втішила команда Почаївського будинку школяра, яка стала першою на смузі перешкод, що презентувала Кременецький район. На другому місці в турнірній таблиці - команда м. Тернополя, на третьому – Теребовлянського районного центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді з смт. Микулинці.

У продовж двох днів 7 і 8 травня велосипедисти показували свої вміння на комплексній дистанції «велокрос, тріал, фігурне водіння велосипедом». Звивиста дорога, вузька кладка, колія, підйоми та спуски по стрімких схилах, ділянки з максимальною швидкістю і все з вантажем, – це тільки початок переліку випробувань цих дистанцій. Першість виборола команда Кременецького району а команди Шумського районку і м.Тернополя посіли відповідно ІІ і ІІІ місця.

Наступного дня найкращі результати на пішохідній дистанції «смузі перешкод команди-двійки» показали:

на гілці «А» Вероніка Хомич і Юрій Дрепко (м.Почаїв, І місце); Євген Чайковський і Олег Кучерявий (м.Тернопіль, ІІ місце); Ігор Смакула і Мирон Стан (Зборівський р-н, ІІІ місце); на гілці «Б» Денис Гонтарук і Людмила Камінська (м.Почаїв, І місце); Ірине Княжева і Максим Гаврилюк (м.Тернопіль, ІІ місце); Вероніка Мацелюх і Анастасія Гончар, Тернопільський району, ІІІ місце); на гілці «В» Юрій Скальський і Владислав Ковальчук (м.Почаїв, І місце); Олександр Ботюх і Олег Клачинський (Тернопільський району, ІІ місце); Антон Скренкович і Христина Брицька (м.Тернопіль, ІІІ місце).

Найкращий загальнокомандний результат виборола команд м. Почаєва, Кременецького району, відповідно Тернополя і Тернопільського району здобули ІІ і ІІІ місця.

За ніч туристи мусили повністю відновити сили, бо попереду учасників пішохідного Чемпіонату очікував найважчий день змагань 9 травня о 9 ранку команди по черзі розпочинали 4-годинну мандрівку скелями, ярами, урвищами. Учасники боролися з непередбачуваним рельєфом, наводили переправи через балки та ріки, спускалися та піднімалися по стрімких схилах та широких проваллях, показували свої вмінні у наданні першої допомоги, рятуванні умовно потерпілого та орієнтуванні. «Крос-похід» закінчився дуже вдало, і з великою радістю фінішну стрічку першою перетнула команда Почаївського будинку школяра, Кременецького району (тренер – Юрій Бельков), а першу трійку замкнули м.Тернопіль та Зборівський район.

Велосипедисти показували свої вміння на довгій 25 кілометровій дистанції «ралі». Лісова дорога, понівечена глибокими коліями, круті підйоми та звивисті спуски далеко не всі випробування цієї довгої дистанції. Першою фінішувала команда Збаразького району, відповідно команди Шумського і Кременецького районів здобули ІІ і ІІІ місця.

А на цьому змагання велосипедистів не завершились. Адже велосипед це техніка і вміння її ремонтувати учасники демонстрували у конкурсній програмі: зняття і ремонт педалей, латання проколених шин, заміни шприх та вміння з надання першої медичної допомоги.

Окрім того, організатори змагань Тернопільський обласний комунальний центр туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді (директор Оксана Пшенична), подбали і про творчий розвиток та дозвілля учасників – відбувалися фотоконкурс «Моя команда на змаганнях», «в’язання туристичних вузлів».

Неділя – день закриття – лагідні і по літньому гарячі промені сонця примножили святковий настрій урочистої миті.

Почесне звання переможців 45 Чемпіонату області зі спортивного туризму серед юнаків з виду пішохідний туризм за програмою «ХІХ Спортивних ігор» здобули команди: Почаївського будинку школяра, Кременецький район (керівник-тренер – Юрій Бельков), м.Тернополя (керівник-тренер Сергій Борщ), Теребовлянського районного центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді з смт. Микулинці (керівник-тренер Андрій Капуста), що вибороли відповідно I. II і III загальнокомандні місця.

Переможцями і призерами ІІ-го велосипедного Чемпіонату серед юнаків стали команди: Шумського району (керівник-тренер Сергій Фаб'янчук), Кременецького району (керівник-тренер Інна Ясінська), Збаразького району (керівник-тренер Олег Єфімчук), що посіли відповідно I. II і III загально-командні місця.

Однозначно, що лише за умови наявності меценатів та відповідального ставлення установ-організаторів, яким і належить висловити особливу подяку, захід був проведений на високому рівні. Особливу вдячність необхідно сказати: Голові обласного ФСТ «Колос» Георгію Гунтіку, директору навчально-спортивної бази олімпійської підготовки «Кременець» Кременецької ДЮСШ «Колос» з санного спорту Анатолію Малищику, директору обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» Володимиру Ванджурі, начальнику відділу освіти Кременецької райдержадміністрації Володимиру Морозу, директору Великобережецької ЗОШ І-ІІІ ст. Михайлу Лісничуку, директору Почаївського будинку дитячої творчості Людмилі Лещук, командиру пошуково-рятувальному відділенню АРЧ АРЗ СП Тернопільського управління державної служби надзвичайних ситуацій у Тернопільській області Сергію Яворському та рятувальникам Богдану Решетусі і рятувальнику-водію Петру Стецюку.

Нехай туристські стежки, наполегливість, здоровий спосіб життя сприяють новим зустрічам юних мандрівників та вдалим стартам на спортивно-туристських дистанціях.