І Міжнародний Фестиваль літньої Сеньйоріади «Спорт для всіх заради здоров’я»

 29.08.2017
Волинська область

З 23 серпня 26 серпня 2017 року у м. Луцьку відбувся І Міжнародний Фестиваль літньої Сеньйоріади «Спорт для всіх заради здоров’я». Спортивно-масовий захід організували ГО «Центр освіти Університет третього віку» спільно з Волинським обласним центром фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», Волинським обласним центром туризму, спорту та екскурсій, Департаментом сім’ї, молоді та спорту Луцької міської ради, КЗ «Луцький міський центр ФЗН «Спорт для всіх» Луцької міської ради», Волинською обласною федерацією ветеранів велосипедного спорту «Авангард Волинь», Волинською обласною організацією ТСО України за підтримки Волинської облради та облдержадміністрації, Луцької міської ради, Управління освіти, науки та молоді Волинської ОДА, Департаменту соціальної політики Луцької міської ради, Управління освіти Луцької міської ради, відділу з питань фізичної культури та спорту Волинської облдержадміністрації та Фондом Ігоря Палиці «Тільки разом».

У спортивній програмі змагалися 15 команд 300 учасників з університету третього віку в Ченстохові, Коз’їглови, Сєверші, Друскінінкаї (Литва), Туреччини, Луцька, університету дорослих людей із міста Сміла, Черкаської області, університет третього віку Ковельського, Рожищанського, Володимир-Волинського, Горохівського територіальних центрів обслуговування населення, команда «Надія» з Києва м. Київ, спортивна команда Комунального закладу Луцької міської ради «Спорт для всіх», спілка інвалідів.

Першого дня фестивалю – 23 серпня відбулась презентація діяльності Асоціації Університетів третього віку «Клепсидра» та екскурсія Луцьком, наступного дня команди взяли участь у святкуванні Дня Незалежності України, 25 серпня відбулися, безпосередньо самі змагання, а 26 серпня відбувся від’їзд учасників фестивалю.

На урочистому відкритті перших в Україні змагань серед людей поважного віку виступив виконувач повноважень Луцького міського голови, секретар Луцької міської ради Григорій Пустовіт. Він привітав учасників та побажав не лише успіхів та перемог, а й бадьорості духу та довголіття. Також виступив головний суддя, директор Волинського обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» Володимир Новосад. Він ознайомив із спортивною програмою заходу та наголосив, що головною метою фестивалю є залучення людей поважного віку до фізкультурно-оздоровчих та спортивно-масових як одного з чинників здорового способу життя та активної життєвої позиції. Голова правління ГО «Центр освіти «Університет третього віку» Оксана Степанюк також щиро привітала присутніх з визначною подією та зауважила, що відтепер фестиваль літньої Сеньйоріади «Спорт для всіх заради здоров’я» відбуватиметься в Луцьку щороку.

Право вручити олімпійський вогонь І Міжнародному фестивалю літньої Сеньйоріади отримали керівник Університету третього віку в Лазах пані Кристина Мейсік, Богдан Радко і двохразова чемпіонка олімпіади і Сеньйоріади в Польщі Світлана Бакун.

Змагання проводились серед людей поважного віку у віці від 50 років, які належать до Університетів третього віку України та закордону, Територіальних центрів соціального обслуговування, Громадських організацій.

Основними завданнями та цілями фестивалю є навчати людей поважного віку дбати про своє здоров’я, про хороший фізичний і психологічний стан; залучати людей поважного віку до спортивних змагань як одного з чинників їх активної життєвої позиції щодо ведення здорового способу життя, а також пропагувати серед людей поважного віку активний спосіб життя, що є запорукою довголіття.

Програма фестивалю включала спортивну та культурну частину. До спортивної входили змагання: біг на 60 та 1000 метрів, штовхання ядра, настільний теніс, армреслінг, згинання і розгинання рук від гімнастичної платформи, спортивне орієнтування, змагання на байдарках, вело фігурка, велогонка «Крос-кантрі», шахи, стрільба з гвинтівки, дартс, набивання кульки тенісною ракеткою.

В ході фестивалю працівники Волинського ОЦФЗН «Спорт для всіх» провели Всеукраїнські інформаційно-пропагандистську кампанію «Червона картка» та інформаційно-профілактичну акції «Відповідальність починається з мене», до яких залучили й іноземних учасників змагань. Під час акцій фахівці ВОЦФЗН «Спорт для всіх» закликали учасників займатися руховою активністю та берегти своє здоров’я.

По завершенню фестивалю найкращі учасники змагань отримали медалі, кубки та грамоти від організаторів та спонсорів І Міжнародного Фестивалю літньої Сеньйоріади «Спорт для всіх заради здоров’я».