Розвантажувальна гімнастика “Доторкнись до мережі”

 11.09.2019
Тернопільська область

7-8 вересня  2019 року двадцять людей старшого віку у селі Поділля Підволочиського району, що на Тернопільщині, вчились виконувати вправи для розвантаження очей та м'язів спини.

Пропонуємо вашій увазі навчання плаванню, яке чудово  розвантажує хребет, зміцнюються м'язи спини і пресу.

Плавання оздоровчо впливає на організм. Також  це „потужний” засіб загартовування. Дозоване плавання корисне практично усім людям. У сім’ї всі повинні уміти плавати. Дитину можна навчати плаванню як до року, так і в 1-2 роки у домашній ванні. Перш за все дитину потрібно навчити виконувати видих під водою і вдих над водою, потім занурюватись, затримуючи дихання, потім пірнати і спливати. Після цього можна вчити плавати спортивним способом (брас, кроль). Починати заняття з плавання слід при температурі води не нижче 18° C. Час перебування у воді поступово збільшується від 5-7 до 30-40 хв, а тривалість  відрізків, які треба проплисти, від 40-50м до 500м і більше. Не допускайте сильного переохолодження. Перед початком плавання необхідно виконати комплекс загальнорозвиваючих вправ, в яких залучені до роботи основні м’язові групи. Загально розвиваючі і спеціальні вправи плавця:

 – ходьба, біг з маховими рухами руками;

 – нахили, повороти, присідання;

 – згинання та розгинання рук в упорі;

 – кругові рухи руками з поступовим збільшенням амплітуди;

 – колові рухи в плечових, колінних, кульшових суглобах і  таранно – гомілкових суглобах;

 – колові рухи тулубом;

 – махові рухи рухами з поворотом тулуба вправо, вліво (млин);

  • імітація рухів руками і ногами, як при плаванні способом „кроль”.

Навчання плаванню починають з „ознайомлення” з водою. Всі вправи виконуються на мілкому місці  і лише у бік берега. Послідовність навчання така: спочатку вимагають правильного положення тіла при ковзанні на воді, потім вивчають рухи ніг при плаванні „ кролем” (на місці з опорою, з дошкою, в ковзанні), потім переходять до вивчення гребка рукою, і, на кінець, збалансованості рук і ніг з диханням. Крім того, в кожне заняття включаються вправи, які тренують дихання. Батьки можуть навчити дітей плаванню під час відпустки на будь-якій водоймі за 10 занять (див. таблицю1).

Для навчання плаванню вибирається місце з рівним піщаним дном, де немає ям і т. д. Найбільша глибина місця навчання – по груди. На воді не затримуватись більше 10-15 хвилин (у відкритих водоймах). Ігри на воді є – дуже важливим елементом навчання вдосконалення техніки плавання, мають дуже велике оздоровче значення. Ось деякі з них:

– „Переправа” (пересуватись з допомогою грибкових рухів руками);

– „Хто вище?” (вистрибнути, як можна вище з води, підштовхнувшись одною або двома ногами);

– „Хто швидше?” (бігати у воді на задану відстань);

– „Хвилі на морі” (енергійно працювати руками зі зчепленими пальцями вправо, вліво, над самою поверхнею води;

– „Сядь  на дно” (сісти на дно , погрузившись головою у воду);

– „Хто швидше сховається під воду” (за сигналом присісти під воду);

– „Поплавок” (зробити глибокий вдих, присісти на дно і, згрупувавшись, тобто, обхопивши руками коліна, опустивши  і притиснувши голову, підборіддя до грудей, спливати на поверхню); 

–  „Медуза” (зробивши глибокий вдих, присісти на дно, випрямляючи руки і ноги, спливати на поверхню);

– Протриматись, як можна довше на воді в положенні лежачи на спині;

– „В кого більше бульбашок?” (погрузившись з головою у воду, зробити довгий і повний видих через рот);

– Виконати визначену кількість видихів у воду;

– „Водолази” (дістати з дна з відкритими очима який-небудь кинутий предмет);

– „У кого довше ковзання?” ( виконати ковзання на грудях або спині);

– „Стріла” (підтримуючи гравця, який прийняв положення ковзання , під живіт і ноги, партнер штовхає „стрілу” до берега);

– „Торпеда” (ковзати на грудях з роботою ніг, як при плаванні способом „кроль” – стоячи на дні, в неглибокому місці, перекидати м’яч один одному).