День села Надрічне Бережанського району: свято вдалося!

 18.09.2015
Тернопільська область

У селі Надрічне Бережанського району, що на Тернопільщині, відбувся День села. Розпочався він ранковою літургією та молитвою за жителями села, які багато зробили для його розвитку, та яких, на жаль, вже немає…

 

Після цього виконувач обов’язків сільського голови Володимир Баран оголосив свято відкритим. Мешканці села зібрались біля адміністративного будинку сільської ради, де розпочались спортивні забави, організовані Бережанським районним центром фізичного здоров'я населення "Спорт для всіх".

 

Вісім молодих людей взяли участь в змаганнях з шашок, що проходили під пильним оком Романа Янка. Колова система турніру викликала в учасників весь спектр емоцій: вишукані ходи, хитрі комбінації, радість перемог, сумні помилки, несподівані результати. Після семи турів захоплюючої боротьби першим став Павло Борсук, Сергій Дубінчак посів друге місце, а Андрій Дубно замкнув трійку призерів.

 

Чоловіча половина гостей свята зібралась біля волейбольного майданчика. Ледь не до пізнього вечора, коли м'яч, сітку та простір ігрового поля вже просто не було видно, юнаки та дорослі завзято змагались між собою. Кожен глядач отримав потужний заряд щасливого позитиву від пристрасної атмосфери боротьби, що панувала на майданчику.

 

Вже більше чверті століття в Надрічному кожної неділі та у свята чоловіки збираються в клубі та визначають найкращого гравця у народній місцевій забаві – доміно. Організатори свята не могли не включити цю гру в програму Дня села. Тому, як завжди, досвідчені гравці по черзі викладали на столі ігрові кості та раділи звитягам над друзями-опонентами, немов дітлахи. Серед дружнього колективу традиційно була присутня, без сумніву, найазартніша людина села – у свої вісімдесят вісім Степан Бич дає фору значно молодшим партнерам.

 

Молоді хлопці визначали, хто з них має найбільшу силу в руках для того, щоб шпурнути якомога далі шістнадцятикілограмову залізну гирю. Приємно, що трійку переможних відміток на траві слід було посувати вперед – цьогорічні метальники побили всі рекорди. У підсумку, в цьому конкурсі не було рівних Андрію Стефанишину, другий та третій результати продемонстрували відповідно Іван Мазіковський та Іван Баран.

 

У жвавій атмосфері пройшли наступні змагання – перетягування линви. Глядачам було весело спостерігати, як п’ятірка хлопців важко намагається перетягнути на свій бік вісімку дівчат, або коли дружні школярі легко перемагають у всіх без винятку. «Діти», «Ура, Надрічне», «Дівчата» – такою стала трійка переможців.

 

Дуелі з настільного тенісу та армспорту тривали весь день, але особливо завзятими вони стали опівночі. Вправність та сила деяких учасників викликала справжнє захоплення вболівальників.

 

Але яке ж свято без наїдків та напоїв. Впродовж дня кожен охочий мав можливість придбати солодку вату, морозиво, шашлик, квас та інші численні ласощі. Всім припала до смаку рибна юшка, плов з м'ясом, сало на скибці чорного хліба та ароматний узвар, якими дбайливо пригостили організатори свята.

 

Після спортивних забав розпочалась святкова концертна програма. Глядачам припали до душі виступи молодих талантів села, вокальних ансамблів сільського клубу та гостей свята: народного аматорського самодіяльного колективу української пісні «Золота липа» і ансамблю народних інструментів Жуківської музичної школи під керівництвом невгамовного Дмитра Загороднього. А неповторний гумористичний номер завідувачок сільських клубів Лапшина та Вербова викликав у глядачів щирий веселий сміх. У перервах між виступами місцева влада відзначила грамотами і подарунками місцевих воїнів-учасників АТО, батьків новонароджених малюків, найстарших жителів, найстаршу і наймолодшу подружні пари та інших особливих людей села.

 

Насамкінець, в.о. Надрічнянського сільського голови Володимир Баран висловив вдячність усім, хто долучився організації свята, та нагородив учасників концерту почесними грамотами й різноманітними подарунками. А переможців та призерів спортивних баталій – ще й солодощами. Не залишились поза увагою й спонсори свята: ТОВ «Крона», місцеві підприємці Лацковські, Кадубець та Бай. Окрема подяка й організаторам концертного дійства Галині та Богдану Баранам.

 

Після концерту були танці під живу музику просто неба. Запальні українські мелодії кликали до танку як діток, так їх батьків, матерів, дідусів та бабусь. Це було справжнє єднання поколінь. Свято вдалося!