Шахова спартакіада у Токмаку

 14.06.2019
Запорізька область

Комунальний заклад «Обласний центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» Запорізької обласної ради за підтримки Управління молоді, фізичної культури та спорту Запорізької обласної державної адміністрації   08  червня 2019 року  у шаховому клубі міста Токмака провели обласну спартакіаду з шахів серед збірних команд міст, районів та об’єднаних територіальних  громад під гаслом «Здорова молодь – здорова нація».

Головною метою проведення обласної спартакіади з шахів є пропаганда здорового способу життя, підвищення спортивної майстерності шахістів, популяризації фізичної культури і спорту серед різних верств населення, а також організації активного та змістовного дозвілля любителів спорту.

У змаганнях взяли участь 13 команд Запорізької області: міст - Запоріжжя, Мелітополя, Токмака, Енергодара та Бердянська; районів - Василівського, Запорізького, Пологівського, Михайлівського та команди ОТГ – Якимівська, Гуляйпільська, Кам’янсько-Дніпровська і Водянська.

Команди змагались за швейцарською системою. Рейтинг команд встановлювала комп’ютерна програма. Кожна команда зіграла по сім турів. Спекотно було не лише на вулиці та в приміщенні шахового клубу, а й на шахових дошках. Боротьба точилася до останньої фігури. Всі спортсмени були заряджені лише на перемогу.  Уже після перших турів лідерство захопила команда міста Мелітополя і з явним відривом стала переможцем турніру. До останнього туру точилася запекла боротьба за 2-3 місце. За  призові місця боролись чотири команди міст Токмака та Запоріжжя, Василівського району та Якимівської ОТГ. На фініш з однаковими здобутками, зігравши у першому турі між собою внічию, дійшли команди міст Токмака та Запоріжжя. І лише за додатковими показниками друге місце посіли токмачани, а запоріжці зайняли 3 місце. Четверте місце у команди Василівського району. На 5 місці Якимівська ОТГ, 6 місце у команди міста Бердянська. 7 місце, команда міста Енергодар. 8 місце, команда Гуляйпільської ОТГ. 9 місце у команди Запорізького району, 10 місце у команди Кам’янсько-Дніпровської ОТГ. На 11 місці команда Пологівського району, на 12 місці команда Михайлівського району. І на 13 місці розташувалась команда Водянської ОТГ.

Нагородження переможців та призерів провели головний фахівець КЗ «Обласний  центр ФЗН «Спорт для всіх» ЗОР Володимир Біляєв (м. Запоріжжя) та головний суддя змагань Олексій Дружинець (м. Токмак). Переможці та призери були нагороджені медалями та грамотами.

Комунальний заклад «Обласний центр ФЗН «Спорт для всіх» Запорізької обласної ради (директор Олег Рибченко) висловлює велику подяку усім спортсменам, тренерам та представникам команд за активну участь у змаганнях, а також Токмацький міський центр ФЗН «Спорт для всіх» (директор Валерій Шаповал) та головного суддю Олексія Дружинця за співпрацю у підготовці та проведенні чудового шахового свята у місті Токмак. Також висловлює великі сподівання на подальшу плідну співпрацю у розвитку шахового спорту в Запорізькій області.